Windenergie heeft de wind in de zeilen in de regio Rhône-Alpes!

De regio Rhône-Alpes heeft een groot potentieel wat betreft windenergie, met name langs de rivieren. Dit potentieel is tot nu weinig benut. Slechts 3% van de landelijke windenergie productie komt uit de regio Rhône-Alpes, terwijl de regio goed is voor 10% van de totale consumptie van elektriciteit in Frankrijk.

De regio heeft vele voordelen, welke voor windenergie vaak nadelen zijn, zoals een dynamische demografie, een grote variëteit en kwaliteit aan landschappen en een grote biodiversiteit.

Windenergie wordt een prioriteit voor de regio Rhône-Alpes. Het bewijs daarvan is dat de regio begint met het co-financieren van begeleiding voor het opzetten van projecten. Deze subsidies richten zich op gemeentes, lokale overheden, bedrijven en particulieren.

Voor de grote projecten (>36kW) zijn 2 elementen geïdentificeerd die mogelijk een bron van spanningen kunnen zijn tussen de projectontwikkelaars en de lokale bevolking. De regio wil graag bijdragen om samenwerking tussen beide te versoepelen door middel van:

  1. De dialoog op lokaal niveau verbeteren, vooral in de overleg fase
  2. De integratie van lokale burgerlijke investeringen in het project te stimuleren

Voor de kleinere projecten (1 tot 36kW) zal de regio bijdragen aan de aanschaf van materieel met de beste prestaties: onafhankelijk getest, hoge masthoogte, windrijke plaatsing.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de regio Rhône-Alpes: eolien@rhonealpes.fr

Of natuurlijk met het NBSO in Lyon