MONTPELLIER, 5 Miljard aan investeringen in de komende 5 jaar!

Image

In Montpellier is en wordt veel geïnvesteerd, getuige hiervan is de nieuwe ontwikkelingsstrategie van de stad via o.a. het merk Montpellier Unlimited en de publieke investeringen. De stad, samen met de regio en de staat, gaat in de komende 5 jaar 5 miljard euro investeren in voornamelijk infrastructuur (spoorwegen, snelwegen, een station voor de hoge snelheidstrein, …)

Montpellier, 8ste stad van Frankrijk (262.000 inwoners, maar met de 30 omliggende gemeentes 415.000), is economisch gezien één van de meest actieve. Maar ook op andere vlakken staat Montpellier in de picture; Franse kampioen voetbal in 2012 en gebouwen getekend door de meest bekende architecten (o.a. De Portzamparc, Nouvel).

Ondanks een regio met een hoge werkeloosheid percentage (12,9%) en een laag BBP (23.726€ in vergelijking met het landelijk BBP van 30.400€), is Montpellier één van meest aantrekkende steden van Frankrijk. Het is de demografie die de stad voor een groot deel trekt:  gemiddeld 6.000 meer inwoners per jaar, en een uitzonderlijke uitgroeiing betreffende de leeftijdsgroep 20-25 jaar.

Montpellier heeft 7 Competiviteits clusters (pôles de compétitivité), waarvan er meerdere met een internationale uitstraling, zoals de Pôle mondial de l’eau op het gebied van water of Qualiméditerrannée op het gebied van landbouw.

Waar elders bedrijven en vestigingen worden gesloten, komen er in Montpellier veel start-ups bij; op dit moment telt Montpeller 515 ‘jonge bedrijven’, goed voor bijna 5.000 banen.

Bron: Weekend Supplement La Tribune 23 november 2013