Parijs: groene sociale woningbouw

HLM vert

 

Op 25 februari j.l. werd in Parijs het eerste HLM* flatgebouw met positieve energie performance geopend.

Een dak met zonnepanelen, lichtbronnen, frisse kleuren, driedubbele houten ramen en deuren, schermen voor temperatuurregeling.  Het is een innovatief gebouw dat door de Régie Immobilière de la Ville de Paris (RIVP) geopend werd in het 11 e arrondissement (7, rue Guénot). De woningcorporatie, die 3,1 miljoen euro investeerde in het project, heeft hiermee een landelijke première bewerkstelligd: sociale woningbouw met positieve energie. Ondanks het feit dat de flat in een dichtbebouwde wijk staat en weinig licht vangt, produceert het gebouw meer energie dan het verbruikt (verwarming, ventilatie en verlichting).

Door middel van het aanbrengen van zeer goede isolatie, een zonne-energie dak van 160 m² en andere innovaties, zoals het hergebruik van de warmte van douchewater, werd het mogelijk een positieve energieperformance te behalen.

Volgens de architecte, Hélène Bergeron, worden de meerkosten van de bouw gecompenseerd door het energie zuinigere ontwerp van het gebouw. Een onderaannemer gaf aan dat met dit soort bouw gemiddeld genomen ongeveer 10 à 20 % meerkosten gepaard gaan. Voor Serge Contat, de algemeen directeur van RIVP, is het doel van dit project enerzijds om zich voor te bereiden op de veralgemening van hoogwaardige gebouwen en anderzijds om proefkonijn te zijn voor het MKB in de bouw: «  Nous souhaitons par cette première aider la filière à progresser ». De bouw werd uitgevoerd door ondernemersbedrijf Francilia (100 werknemers, 40 miljoen € omzet), dat ook verantwoordelijk was voor de bouw van de eerste energie neutrale flat in de sociale woningbouw in het 20e arrondissement van Parijs.

10 % groei per jaar

Het consultancy bureau LGX (15 werknemers, 2,6 miljoen € omzet), dat het project becijferde kent een groei van 10 % per jaar op het gebied van dit soort studies en bevestigt dat het “Plan Climat de Paris” (dat 30 % vermindering van de energieconsumptie voorschrijft in de nieuwbouw en de renovatie) de hele sector ten goede komt. Deze norm van energieperformance is verplicht in de sociale woningbouw, die afhankelijk is van overheidssubsidie, maar wordt volgens Marc Guerinon, voorzitter raad van bestuur van het bureau LGX, ook bij private projecten toegepast.

Het Franse energie en milieu agentschap ADEME heeft onlangs meer dan 180 gebouwen met positieve energie (zgn. Bepos: bâtiments à énergie positive) geïnventariseerd in Frankrijk, zowel in de tertiaire sector als in de woningbouw. Volgens de organisatie Effinergie, die deze high performance gebouwen certificeert, nemen woningbouwverenigingen in de sociale woningbouw het voortouw op dit gebied, aangezien zij goed begrepen hebben dat de lage energierekeningen die deze duurzame bouw met zich meebrengt, het risico van wanbetaling door hun huurders  vermindert. De huurders van de flats op 7 rue Guénot in Parijs wordt een besparing van 2/3 van de energielasten beloofd.

* HLM : Habitation à loyer modéré

Bron: Les Echos

Foto: Fabrice Malzieu

Vakbeurzen :

  • 20-22 maart 2013: écobat te Parijs, Porte de Versailles
  • 28-29 mei 2013 : BATIenergie te Parijs, Porte de Versailles
  • 4-8 november 2013 : Batimat te Parijs, Paris Nord Villepinte