Frankrijk : Pollutec Horizons: Hét trefpunt voor eco-innovatie dit jaar

PolluctecOp zes maanden voor beursaanvang, heeft de Pollutec Horizons, internationale vakbeurs met geavanceerde oplossingen voor milieu en duurzame ontwikkeling,hoge verwachtingen van de aankomende beurseditie. De Pollutec Horizons vindt plaats van 3 t/m 6 december 2013 in Paris Nord Villepinte, richt zich op een steeds breder vakpubliek, en is dit jaar het enige algemene Europese evenement in deze sector. Tijdens de aankomende beurseditie komen alle onderwerpen aan bod: afvalverwerking, waterzuivering, hernieuwbare energie, efficiënt energiegebruik, luchtkwaliteit, risicopreventie en verantwoord inkopen, met speciale nadruk op onderzoek en innovatie.

 Behalve deze sectorgerichte aanpak, belicht de  Pollutec Horizons 2013 verschillende overkoepelende thema’s zoals de focus op de duurzame stad, de focus op duurzame industrie, en, voor de eerste keer, duurzame ontwikkeling in zorginstellingen, in het kader van ziekenhuizen en duurzame ontwikkeling. Daarnaast wordt er gekeken naar de milieubewuste aanpak van andere economische sectoren, zoals handel en distributie, of de voedingsmiddelensector. In het kader van de internationale ontwikkeling van de Pollutec Horizons, wordt Zuid-Korea dit jaar uitgenodigd als eregastland van de beurs en worden de “best environmental practices” uit Scandinavië in de schijnwerpers gezet.

Het trefpunt voor innoverende eco-technologieën

Onderzoek en innovatie vormen nog steeds het hoogtepunt van de Pollutec Horizons en zijn terug te vinden op alle beursonderdelen: op de stands van individuele exposanten, in de collectieve paviljoens, met meer dan 150 voor-premières, maar ook op de forums, de conferenties, de LeCleantech  ontmoetingen, welke zich dit jaar richten op efficiënt energiegebruik.

Daarnaast kan men de onderwerpen onderzoek en innovatie terugvinden in het Future Techniques Forum, het Ecotech Village en de Space Village, welke dit jaar wordt uitgebreid met civiele toestellen. Daarnaast worden vier van de vijf prijzen tijdens de beurs uitgereikt in het kader van onderzoek en innovatie, zowel voor overheidsonderzoek (Innovative Techniques for the Environment Awards), bestaande producten en diensten (Business Awards for the Environment), internationaal succes (Eco-Enterprise Export Awards) of veelbelovende starters (Young Company Eco-Innovation Awards).

Tenslotte vindt de vierde editie van de CLES-Obscur plaats, deze wedstrijd beloont korte films over duurzame energie, die de meeste internetstemmen hebben ontvangen.

De expositie van nieuwe managementystemen voor steden

De duurzame stad is dit jaar opnieuw het belangrijkste thema van de beurs. In samenwerking met Advancity, Ubifrance, de organisaties Amgvf, de Eco Maires en Astee, en France Cleantech, Edf  en de gespecialiseerde  informatiesite Cleantech Republic, met de web TV van de beurs, brengt de Pollutec Horizons de laatste technieken bijeen voor een “Beter leven in de stad”.

Op het programma staat onder meer: Franse show cases, technologische synergie op het gebied van intelligent beheer van stedelijke diensten (water, energie, afval), natuurbehoud in de stad (environmental engineering, biodiversiteit), transport en logistiek.  Het bezoeken van voorbeeldlocaties staat eveneens op het programma.

Oplossingen voor alle professionnals

De vakbeurs verdiept zich in de ontwikkeling van duurzame industrie in samenwerking met onder andere de Franse Federatie voor Chemische Wetenschappen (Ffc), met een selectie innoverende oplossingen die bijdragen aan de onvermijdelijke verandering van onze productiemodellen en met name op het gebied van optimalisering van de methoden, van efficiënt energiegebruik, van minder materiaalgebruik en van sociaal economische vervaardiging.

Dit jaar heeft de beursorganisatie besloten om het accent te leggen op “het Ziekenhuis en duurzame ontwikkeling”. Voornamelijk gericht op het ecologisch beheer, verantwoord inkopen, de impact van ziekenhuisgebouwen op de omgeving en het welzijn van personeel op de werkvloer, wordt dit onderwerp behandeld in samenwerking met talloze organisaties zoals de Cd2s, H360, Ihf, Inéris, de Sfse en Uniclima. Deze focus is een aanvulling op de twee al eerder georganiseerde thema’s voor de sectoren Handel & Distributie, georganiseerd samen met Perifem en de focus op de voedingsmiddelensector in samenwerking met Coop de France.

Een congres met 300 conferenties

Traditiegetrouw biedt de Pollutec Horizons de mogelijkheid om belangrijke onderwerpen te behandelen in de verschillende themaruimtes van de beurs:

Negen villages, georganiseerd door vakspecialisten: Biogas (Biogaz Vallée, Club Biogaz Atee) ; Environmental engineering / Biodiversiteit (Medde) ; Ziekenhuis en Duurzame ontwikkeling (Cd2s, H360, Ihf, Inéris, Sfse, Uniclima) ; Ecotech (Network of cleantech competitiveness clusters) ; Recycling (Federec) ; Grondgebieden en bodem (Upds), Maatschappelijke Verantwoordelijkheid (Cdaf ; Dedh ; Obsar, Pas@Pas); Space Village (Cnes, Cete Sud Ouest, Irstea) ; Milieu, Handel & Distributie (Perifem).

Negen conferentieforums: Duurzame stad; Duurzame industrie ; Ziekenhuis en Duurzame Ontwikkeling; Toekomstige technieken; Energie; Luchtkwaliteit; Milieu- en risicomanagement; Rse / Buy&Care; Forum voor Oplossingen (Water & Afval).

NB: Na het succes tijdens de Pollutec Lyon 2012,  wordt de ruimte Voor Werk en Opleiding dit jaar voortgezet. Dit onderdeel wordt georganiseerd in samenwerking met de Afite (Franse Organisatie voor Milieuingenieurs en –techniciens), l’Apec (Organisatie voor de werkgelegenheid van kaders) en Envirojob, gespecialiseerde website.

Steeds internationaler

Op de Pollutec Horizons zijn 30% van de exposanten en meer dan 5.000 bezoekers internationaal en afkomstig uit de hele wereld. Tijdens de aankomende beurseditie wordt de internationale ontwikkeling onderstreept, met onder andere de speciale acties in het kader van Zuid-Korea, het eregastland, de komst van Scandinavische delegaties en de internationale zakenconventie Green Business Meetings.

Zuid-Korea is één van de meest milieubewuste Aziatische landen en heeft een uiterst ambitieuze nationale strategie ontwikkeld tot horizon 2050 (cf. watermanagement, rehabilitatie van waterstromen, groene energie, ICT en milieubewust openbaar vervoer). Veel marktspelers uit Zuid-Korea – afgevaardigden van het Ministerie voor Milieu, gemeenten en industrieën – presenteren hun concrete toepassingen samen met de organisaties Korea Environmental & Technology Institute (Keiti) en Korea Environmental Preservation Association (Kepa).

Daarnaast biedt de beurs de mogelijkheid tot ontmoetingen en uitwisseling met alle toonaangevende Scandinavische marktspelers. Zweedse vakspecialisten lichten hun nieuwe nationale strategie op het gebied van eco-technologiën toe, beantwoorden vragen over bio-energie of en informeren over de benadering van duurzame stedelijke inrichting in hun land.  Andere marktspelers worden verwacht uit Denemarken, Finland, Noorwegen (1).

Tegelijkertijd vindt de derde editie van de Green Business Meetings plaats, de zakelijke ontmoetingen over technologie en handel door Enterprise Europe Network en de Kamer van Koophandel en Industrie van Paris Ile-de-France. In 2011 waren deze ontmoetingen aanleiding voor meer dan 500 afspraken tussen 200 bedrijven uit 23 verschillende landen. Tenslotte verwacht de Pollutec Horizons  nieuwe paviljoens en bezoekersdelegaties wereldwijd. Half juni waren de paviljoenen van Bavière, België, Canada en Japan aangemeld.

Nieuw op de beurs

De Pollutec Horizons verwacht ongeveer 1300 exposanten en 30.000 bezoekers en organiseert dit jaar voor het eerst een avondopening tot 21:30 uur op donderdag 5 december (en niet 4 december zoals eerder aangegeven). De beurs wil hiermee professionals in de gelegenheid stellen om hun uitwisseling voort te zetten op een aangename en informele sfeer.

(1) Voor meer details : milieugerelateerde artikelen over deze landen zijn online te vinden op de blog Capteur d’Avenir de Pollutec (blog.pollutec.com). De site heeft ook rubrieken over ‘Sustainable City, ‘Sustainable industrie’, ‘Hospital & sustainable development’ et ‘Cleantech/Green Growth’.

Pollutec Horizons

Internationale vakbeurs voor cleantechs, energie en duurzame ontwikkeling

van 3 t/m 6 december 2013 in Paris Nord Villepinte, Frankrijk

www.pollutec.com

Informatie en contact in Nederland

In Nederland wordt de Pollutec Horizons 2013 vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (tel: 020-4620020, email: info@promosalons.nl). Hier kunnen geïnteresseerden terecht voor al hun vragen met betrekking tot deelname en bezoek aan de beurs. Promosalons Nederland beschikt over inschrijfdossiers, uitnodigingen, reis- en verblijfmogelijkheden, marktinformatie, enz.