MIT ranglijst van innovatie clusters: Paris-Saclay in top 8

Blog Innovatie Attaché Parijs

Elisabeth van Zutphen

MIT publiceerde begin augustus een overzicht van 8 innovatieclusters verspreid over de wereld, vier ‘spontaan’ ontstane clusters en vier door de overheid geïnitieerde. In die laatste categorie valt het Franse Paris-Saclay.

Het plateau van Saclay ligt 20 km ten Zuiden van Parijs en is sinds de jaren zestig in ontwikkeling. Als eersten vestigden zich er grote onderzoekscentra als CEA (Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives), CNRS (Centre national de la recherche scientifique) en ONERA (Office national d’études et de recherches aérospatiales). In de jaren zeventig volgen prestigieuze ingenieursopleidingen als l’Ecole Polytechnique en Supélec. Sinds het jaar 2000 zijn er thematische onderzoeksgroepen ontstaan, is de Sychrotron Soleil er gebouwd en hebben ook multinationals als Danone en Kraft hun R&D op het plateau van Saclay ondergebracht.

Nicolas Sarkozy lanceerde tijdens zijn presidentschap het idee van Saclay een campus te maken: het ‘Franse MIT’ met extra investeringen voor een…

View original post 43 woorden meer