Frankrijk en Nederland: al eeuwen lang belangrijke opticalanden

Blog Innovatie Attaché Parijs

De Eiffeltoren is met ruim 6,5 miljoen bezoekers per jaar het meest bezochte betaalde monument ter wereld. Wat echter niet alle bezoekers zal zijn opgevallen, zijn de 72 namen die net boven de eerste boog in het goud op de toren zijn aangebracht.  Deze personen, bijna allemaal Fransen, zijn wetenschappers en ingenieurs die met hun werk van groot belang zijn geweest voor Frankrijk.

Veel van deze wetenschappers waren natuurkundigen, waarvan een aantal uit het vakgebied optica. De fotonica, die gezien kan worden als opvolger van de optica, is een technologie die vandaag de dag in zowel Frankrijk als Nederland sterk in de aandacht staat. Deze relatief jonge technologie werd voor het eerst benoemd in 1967 door de Franse wetenschapper Pierre Aigrain (1924 – 2002). Nederland en Frankrijk zijn beiden altijd toonaangevend geweest op dit gebied.

Er staan weliswaar geen Nederlandse namen op de Eiffeltoren, maar er zijn wel twee Nederlandse…

View original post 569 woorden meer