Rijksdienst voor Ondernemend Nederland officieel van start

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is een feit. Op maandag 6 januari 2014 gaven de minister van Economische Zaken Henk Kamp, de Voorzitter van MKB-Nederland Michael van Straalen en de Directeur-Generaal van RVO.nl Ab van Ravestein, officieel het startsein voor RVO.nl.

De nieuwe Rijksdienst is een samenvoeging van de organisaties Agentschap NL en Dienst Regelingen. De dienst richt zich op het ondersteunen en stimuleren van duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen.

Opdracht, uitvoerder en klant

Ab van Ravestein noemde het een groot compliment dat de minister en voorzitter aanwezig wilden zijn bij de start van RVO.nl. “Het gebeurt zelden dat de twee partijen, die voor ons zo belangrijk zijn, samen met mij op het podium staan. Opdrachtgever, uitvoerder en klant.” In zijn nieuwjaarsboodschap noemde Van Ravestein minister Kamp “het gezicht van de Rijksoverheid” en voorzitter Van Straalen “het gezicht van ondernemend Nederland”.

Leuker én eenvoudiger maken

In zijn toespraak stelde MKB-Nederland voorzitter van Straalen dat de nieuwe organisatie een belangrijke brugfunctie vervult tussen de overheid en ondernemers. De “high-trust”-gedachte en kwaliteit richting de Nederlandse ondernemers zijn volgens hem hierbij cruciaal. Voorzitter van Straalen: “RVO.nl maakt de Haagse regelingen voor alle ondernemers – ook kleine – in het hele land makkelijker en sneller. Het toont de vele mogelijkheden voor ondersteuning bij groei, innovatie, export en verduurzaming.” Zijn motto: “leuker én eenvoudiger maken”.

Ondernemers een belangrijke groep

Minister Kamp noemde in zijn speech dat de ondernemers een belangrijke groep zijn in de ontwikkeling van de Nederlandse economie: “[…]als er één groep mensen is die Nederland er bovenop kan helpen, dan zijn dat onze ondernemers.”

Volgens de minister van Economische Zaken is met het samengaan van Agentschap NL en Dienst Regelingen, een organisatie ontstaan die een grote bijdrage kan leveren aan de verdere economische ontwikkeling van Nederland. Minister Kamp: “RVO.nl zet overheidsbeleid om in concrete resultaten. Dat is essentieel voor de bedrijven én voor Nederland.”