Succesvol Frans bedrijf met hulp van de ecolonomie

Bron: entrepreneurs d’avenir, 8-1-2014

De afvalstoffen van de één, zijn de brandstoffen voor de ander. Dit is het basisprincipe van de ecolonomie, dat de vakgebieden ecologie en economie combineert (een vorm van de circulaire economie). Het bedrijf Pocheco, gelegen in Noord-Frankrijk, begreep de noodzaak van de ecolonomie al 16 jaar geleden en is daarmee uitgegroeid tot een succesvol producent van papieren producten als enveloppen.

Pocheco verkeerde in 1997 in zwaar weer en gooide het roer radicaal om door het bedrijf opnieuw op te starten met een productieproces gebaseerd op duurzame principes, onder leiding van Emmanuel Druon. Het verminderen van waterverbruik werd de eerste uitdaging voor de fabriek. Het dak fungeert als opvang voor regenwater, dat vervolgens wordt gebruikt als koelwater, maar ook voor verwarming en de schoonmaak van machines en sanitaire voorzieningen. Het bedrijf is nu voor bijna 100% zelfvoorzienend als het om water gaat, waarmee per uur 156 liter kraanwater wordt bespaard.

De volgende uitdaging was het vervangen van chemische producten door hun natuurlijke varianten. Zo begon het bedrijf inkt op waterbasis met natuurlijk pigment te gebruiken, zonder toevoegingen van oplosmiddelen of zware metalen. Een investering die zich al snel terugbetaalde, vanwege de kostenbesparing op het schoonmaken van de machines. Dit kon namelijk met zeep en regenwater. Daarnaast wordt het gebruikte water opgevangen in een zuiveringsinstallatie, bestaande uit bamboe. Deze plant activeert bacteriën die zich voeden met de onzuiverheden in water waardoor steeds schaarser wordende grondstoffen niet onnodig verbruikt worden.

Nu worden met winst jaarlijks 2 miljard enveloppen en papier op ecologische wijze geproduceerd en daarnaast elk jaar 200.00 bomen geplant ter compensatie van het papierverbruik.