Slotbericht Pollutec Horizons 2013, vakbeurs voor eco-technologie, energie en ontwikkeling

De Pollutec Horizons 2013, vakbeurs voor eco-technologie, energie en ontwikkeling die van 3 t/m 6 december plaatsvond in Parijs, bracht 1.194 exposanten waarvan 31% internationaal uit 28 landen samen met 28.876 vakbezoekers, waarvan 18% van internationale afkomst uit 100 landen. De totale beursoppervlakte bedroeg 35.780 m2.

Tijdens zijn welkomsttoespraak legde van de minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie, Philippe Martin, de nadruk op de betrokkenheid, inzet, creativiteit en innovatie van bedrijven en eco-industrieën die voor de Pollutec Horizons 2013 een unieke showcase betekenden.

Deze laatste Parijse editie, die bezocht werd door 26.876 vakbezoekers waarvan 18% afkomstig was uit het buitenland, bevestigde de dynamiek van grote concerns, mkb’s, kleine bedrijven en innoverende starters in alle sectoren van milieu en duurzame ontwikkeling, en in de interesse van de bezoekers in deze verschillende kwesties.

Discussies en debatten weerspiegelden de nieuwe producten en diensten die op de beurs door 1.194 exposanten werden gepresenteerd. Deze werden gevolgd door 7.300 personen via de thematische ruimtes of het televisie platform op de beurs, maar ook via de verschillende prijsuitreikingen op de beurs.

De Pollutec Horizons blijft trouw aan zijn taak als plek voor informatie, training en oplossingen en biedt de nieuwste technieken op het gebied van onderzoek en innovatie in alle domeinen van duurzame ontwikkeling. Dit gold zowel op alle vakgebieden van de beurs (afval en recycling, water-analyse, meting, regeling, lucht, energie, plaatsen, bodem, biodiversiteit en risico’s) als in het kader van de drie aandachtsgebieden jaar – Duurzame Stad, duurzame industrie en Duurzame Ontwikkeling & Ziekenhuis – die veel bezoekers trokken, hetgeen het bewijs vormde van de vele verwachtingen in deze gebieden. Meer dan ooit was de Pollutec Horizons een bron van advies en expertise, en dit maakte de beurs hét netwerk evenement voor professionals uit allerlei sectoren.

Wat betreft de bezoekers, bracht de beurs private en publieke beleidsmakers samen uit de volgende sectoren: eco-activiteit, industrie, advies en engineering, overheid en bestuur, en energie en bouw. Deze beleidsmakers kwamen voornamelijk om innovaties te ontdekken in 2013, de ontwikkeling van partnerschappen of om kennis te nemen van duurzame ontwikkeling.

Specifieke bijeenkomsten hebben geleid tot tal van uitwisselingen met hoog gekwalificeerde deelnemers, met name tijdens de Green Business Meetings (135 deelnemers en meer dan 300 gekwalificeerde gemaakte afspraken) en LeCleantech (146 deelnemers). Tegelijkertijd waren er veel bezoeken in de regio Parijs (districten IssyGrid en Fort Issy Issy-les-Moulineaux, van Yprema website Emerainville, Marne Aval SIAAP, het grote winkelcentrum Aeroville in Roissy, Cite Descartes Noisy champs), en deze brachten ongeveer 135 Franse en internationale deelnemers samen die interessante contacten tussen zowel beheerders als bezoekers konden ontwikkelen.

Op internationaal vlak heeft de beurs ook succes geboekt met het kiezen van Zuid-Korea als ere-gastland. Naast de georganiseerde paviljoens door de KEITI en de KEPA en de verschillende interventies en televisiefora waren er veel Koreanen aanwezig tijdens andere evenementen of op
thematische ruimtes op de beurs, met in het bijzonder in de domeinen lucht, biogas en duurzame industrie.

Ondanks het feit dat het aantal internationale paviljoens in tegenstelling tot 2011 is gedaald, is het aantal internationale exposanten stabiel gebleven met 31% van alle exposanten. Deze exposanten waren in alle sectoren aanwezig. De beurs verwelkomde daarnaast vele internationale delegaties, zoals uit Saoedi Arabië, Ivoorkust, Spanje (Galicië), Guinea, Paraguay, Senegal en Servië, maar ook vele internationale beleidsmakers in het kader van de Business Meetings.

Deze beurseditie is tevens een vergelijking gemaakt tussen de beleidsaanpak voor de ‘duurzame stad’ in verschillende steden in diverse Europese landen zoals Duitsland, Denemarken, Spanje, Frankrijk en Zweden.

Noteer alvast in uw agenda:
– Pollutec, van 2 t/m 5 december 2014, in Lyon Eurexpo
– Pollutec Horizons, van 13 t/m 16 oktober 2015, in Parijs Expo Porte de Versailles.

Informatie en contact in Nederland
In Nederland wordt de Pollutec Horizons 2013 vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (tel: 020-4620020, email: info@promosalons.nl). Hier kunnen geïnteresseerden terecht voor al hun vragen met betrekking tot bezoek aan de beurs. Promosalons Nederland beschikt over inschrijfdossiers, uitnodigingen, reis- en verblijfmogelijkheden, marktinformatie, enz.