Lille investeert in Europese metropool

De regio Nord-Pas-de-Calais wordt steeds meer een trekpleister voor buitenlandse bedrijven. Om deze toestroom te bevorderen investeert de regio nadrukkelijk in haar diverse economische clusters.

Sinds 1 januari jl. heeft de metropool Lille haar naam officieel veranderd in Metropole Européenne de Lille (MEL). Op deze manier willen zij internationale samenwerking op diverse gebieden stimuleren. Daarbij worden ze ondersteund door diverse economische clusters in de regio Nord-Pas-de-Calais. Zij waarborgen veel kennis en stimuleren het bedrijfsleven en innovatie in diverse sectoren.

Euratechnologies
Met oog op deze ambitie ontvangt het cluster Euratechnologies voor het jaar 2015 liefst 1,5 miljoen euro. Dit cluster, gespecialiseerd in communicatie- en informatietechnologie, heeft grote internationale ambities en heeft als doel de grootste incubator van Europa voor innovatieve bedrijven te worden.

Plaine Images en CETI
Het cluster Plaine Images, gespecialiseerd in de ontwikkeling van digitaal beeld, omvat liefst 90 bedrijven en 1380 werknemers. CETI, het Centre Européen des Textiles Innovantes, herbergt onder andere de zakenclub Clubtex, de pôle de compétitivité Uptex en een textielincubator, Innotex. Samen krijgen deze twee clusters 2,2 miljoen euro om innovatie te stimuleren op het gebied van beeld en textiel.

Eurasanté
Het economisch cluster voor de zorgsector, Eurasanté, kan op een bijdrage van 800.000 euro rekenen. Dit park, met een grootte van 300 hectare, telde eind 2014 145 bedrijven met 2800 werknemers. Ook hebben zij afgelopen jaar 17 bedrijven ondersteund bij de vestiging op de Franse markt, 5 bij de uitbreiding en meer dan 80 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd door de bedrijven die voortkwamen uit de incubator.

Haute Borne
Tot slot bevindt zich in Villeneuve d’Ascq Haute Borne, dat start-ups en innoverende bedrijven ontvangt. Zij zullen dit jaar 900.000 euro ontvangen van de Europese Metropool Lille om deze projecten verder te ontwikkelen.

Wilt u als Nederlands bedrijf meer weten over de diverse economische clusters en de mogelijkheid tot samenwerking in de Nord-Pas-de-Calais? Neemt u dan contact op met NBSO Lille door een mail te sturen naar nbsolille@wanadoo.fr