Nord-Pas-de-Calais tweede regio van Frankrijk voor buitenlandse investeringen

Zoals elk jaar publiceerde Nord France Invest de regionale cijfers van buitenlandse investeringen. Dankzij veel grote investeringen is de Nord-Pas-de-Calais in het jaar 2014 op de tweede plaats van Frankrijk geëindigd.

Met 3000 gecreëerde banen door buitenlandse investeringen in het jaar 2014 bevindt de Nord-Pas-de-Calais zich op de tweede plaats van alle regio’s in Frankrijk, achter de regio Île de France. De cijfers ondersteunen deze klassering: er zijn in 2014 47 nieuwe projecten geïmplementeerd en 3077 banen gecreëerd, een stijging van liefst 12% ten opzichte van het jaar 2013.
De cijfers laten zien dat 1 op 8 banen in Frankrijk die voortkwamen uit buitenlandse investeringen ontstaan zijn in de Nord-Pas-de-Calais. Gezien de relatief kleine omvang van de regio onderstreept dit de potentie en attractiviteit van de regio.

‘Verbinding tussen Noord- en Zuid-Europa’
Nord France Invest benadrukt dan ook dat de regio een belangrijk kruispunt tussen Noord- en Zuid-Europa is geworden. Een terechte constatering, gezien de regio een belangrijke verbinding vormt tussen steden als Amsterdam, Brussel, Londen, Parijs en Lyon. Inmiddels komen 11% van het aantal banen in de regio voort uit buitenlandse investeringen, tot liefst 28% als het gaat om industriële banen. 42% van de regionale export vloeit uit bedrijven met buitenlands kapitaal, een teken dat internationale handel van steeds groter belang is voor de regio.

Nederlandse bijdrage
De grootste buitenlandse investeringen kwamen uit België, Duitsland en de Verenigde Staten, maar ook uit Nederland kwam een belangrijke bijdrage:
de opening van een zakenplatform in Lille door BCD Travel, waar in 3 jaar 100 banen uit voortkomen.

Fusie met regio Picardie
Het internationale karakter van de regio zal in de komende jaren alleen maar verder stijgen. Niet in de laatste plaats vanwege de fusie met de regio Picardie, waar volgens Business France liefst 50% van de export en 29% van het aantal banen gerealiseerd wordt door buitenlandse bedrijven. Met de beschikbare ruimte en het nieuwe internationale beleid van de regio is een investering in het Noorden van Frankrijk dan ook zeker het overwegen waard.

Meer weten over investeren in het Noorden van Frankrijk? Neem dan contact op met NBSO Lille door een mail te sturen naar nbsolille@wanadoo.fr