Metamorfose voor de Tour Montparnasse in Parijs in 2025

De in 1970 gebouwde Tour Montparnasse van 210m hoog is volgens de vereniging van mede-eigenaren aan een ingrijpende renovatie toe. Het projectteam “Demain Montparnasse” schat de renovatie op een bedrag van 550 tot 750 miljoen euro om de toren een nieuw jasje te geven vóór 2025, of wellicht 2024 mochten de Olympische Spelen aan Parijs worden toegekend. Het project bevat niet alleen de toren maar ook de drie bijgebouwen: twee kantoorgebouwen, het winkelcentrum en de parkeergarages.
Het is te vroeg om een idee te krijgen hoe het geheel eruit komt te zien. De architect Jean-Marie Duthilleul die door de eigenaren is aangewezen om het project te coördineren zal medio 2016 een internationale prijsvraag uitzetten. Alle voorstellen op deze internationale prijsvraag zullen worden bekeken geeft Duthilleul aan.
Voorlopig dus nog geen inzage hoe de toren eruit zal zien maar wel is bekend welke problemen aangepakt moeten worden zoals isolering van de verouderde gerookte glazen gevel, betere verlichting, meer uitgangen op de begane grond en in het winkelcentrum en betere verbinding met het aanliggende station en omgeving.
De 210 m. hoge toren van 59 etages, inclusief dakterras, biedt ruimte aan 450 bedrijven en 8000 medewerkers. De winkelruimte beslaat een oppervlakte van 30.000 m2 net als de parkeerruimte.
Bron : les Echos maandag 5 oktober 2015