De Nederlandse deelname aan het Fêtes maritimes internationales 2016 evenement in Brest

BREST 2
Nederland heeft van 13 t/m 19 juli deelgenomen aan het Fêtes maritimes evenement in Brest.

Elke vier jaar wordt er in Brest, de marinestad in het westen van Bretagne, het evenement Fêtes maritimes georganiseerd: een wereldtentoonstelling rond het thema zee. Deze Franse variant van SAIL trekt zo’n 100.000 bezoekers per dag naar Brest. Circa 30 landen namen deel aan het evenement om van 13 tot 19 juli van Brest een tijdelijke thuishaven voor o.a. verschillende Nederlandse tallships te maken. Het evenement bood onder andere de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende maritieme culturen van over de hele wereld.

Vanwege de rijke maritieme traditie, maar ook om wat Nederland te bieden heeft aan maritieme innovatie en duurzaamheid, is Nederland uitgenodigd als eregast bij de zevende editie van de Fêtes Maritimes de Brest. Zondag 17 juli stond het evenement geheel in het teken van Nederland. Met de (forse) Nederlandse aanwezigheid op water alsook aan de wal, is het feit dat de maritieme traditie en innovatie een centrale rol speelt binnen de Nederlandse cultuur benadrukt.

De Nederlandse deelname aan het evenement in Brest is een officieel onderdeel van het Frans-Nederlands Economisch jaar dat eind 2016 zal worden afgesloten. In Brest legt de Nederlandse deelname nadruk op de gedeelde maritieme traditie, maritieme innovatie en duurzaamheid die voor beide landen hand in hand gaan.

In het Holland Water Paviljoen presenteerden Nederlandse bedrijven en overheid producten en diensten op het gebied van maritieme technologie.

Andere onderdelen van het paviljoen waren:

  • Activiteiten rondom plastic in de oceanen en Nederlandse oplossingen: ludieke inzameling door Nederlandse en Franse uitwisseling leerlingen, in samenwerking met de “Plastic Soup Surfer”(Nederlandse kunstenaar Merijn Tinga) en de lokale organisatie + filmvertoningen “Plastic Soup Surfer”
  • Permanente expositie op het terras van illustratrice Charlotte Dematons: “Nederland en het water” in combinatie met een kleur- en tekenwedstrijd voor kinderen
  • Maritieme ambachten, zoals zeilmaken en glas-in-lood
  • Presentaties van de avontuurlijke wereldreizen van de Dutch Tall Ships
  • Kunstenares Wipke Iwersen met haar ‘windvinder’ project ( http://www.windvinder.com )
  • Muzikaal omlijste Slow Bike wedstrijden (met een prijsuitreiking op zondag 17 juli) waarmee de Nederlandse inzet op duurzame mobiliteit werd benadrukt.
    ( cyclefunproductions.org/slowbiking-3/ )
  • Reinier Sijpkens die met ‘De Muziekboot’ met daarop een miniatuur kerkorgel, op een muzikale manier heeft bijgedragen aan het op 17 juli in de schijnwerpers zetten van Nederland als gastland ( http://reiniersijpkens.nl/ )

Ook op het water was Nederland goed zichtbaar: er was een grote vloot Nederlandse schepen aanwezig, waaronder zo’n twintig tallships en het marine opleidingsschip de Zr.Ms. Urania.

Ten slotte organiseerde het in Nantes gestarte Netherlands Business Support Office Bretagne & Pays de la Loire een aantal B2B ronde tafels, aan boord van de monumentale zeesleper Elbe, rond de thema’s duurzaam transport, plastic soup en visserij in- en om windparken. Deze bijeenkomsten waren gericht op het vinden van concrete samenwerkingsmogelijkheden tussen Nederlandse en Franse bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

 

PicMonkey CollagePicMonkey Collageeee

PicMonkey Collageeeeeee

PicMonkey Collageeeee
kids