Afsluiting Frans-Nederlands Economisch Jaar 2015-2016

In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, werd het Frans-Nederlands Economisch Jaar 2015-2016 deze week in Parijs afgesloten.

Het Frans-Nederlands Economisch Jaar 2015-2016 is ten einde gelopen. Vanaf de start van de Tour de France in juli 2015 in Utrecht tot december 2016, werd er extra aandacht besteed aan de economische samenwerking tussen beide landen. Betrokken ministeries in Frankrijk en Nederland, de Franse ambassade in Den Haag, en de Nederlandse ambassade in Parijs organiseerden in deze periode verschillende evenementen. Hoogtepunt was het staatsbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Frankrijk. De gelijktijdige economische missie leverde een totale waarde minstens 600 miljoen euro aan contracten op.

Speciaal gezant Startup Delta prins Constantijn (foto Tjeerd Wiersma)

Twee seminars in aanwezigheid van prins Constantijn

Het Economisch Jaar werd deze week afgesloten in Parijs met een reeks activiteiten, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn als Nederlandse Start-up Gezant. Op 7 december werd in ‘ Hôtel d’ Avaray’, de residentie van Nederland in Frankrijk, een netwerkbijeenkomst gehouden voor Franse en Nederlandse bedrijven. Op 8 december werden 2 seminars gehouden: één over Frans-Nederlandse samenwerking in de auto-industrie en één over Frans-Nederlandse samenwerking bij groei van start-ups. Daarnaast werd op 9 december een bezoek gebracht aan verschillende ‘incubators’ voor start-ups in Parijs.

Meer samenwerking op het gebied van auto-industrie en start-ups

Het Frans-Nederlands Economisch Jaar werd bewust afgesloten met aandacht voor de auto-industrie en start-ups: het zijn terreinen waar kans tot nauwere economische samenwerking tussen beide landen bestaat. Zo is Frankrijk één van de grote auto producerende landen, met merken als Renault of Citroën, en staat Nederland bekend als ontwikkelaar van innovaties voor de auto-industrie, bijvoorbeeld op het gebied van zelfrijdende auto’s. De Nederlandse ambassade in Parijs probeert deze marken op elkaar aan te laten sluiten. Verder werd aandacht besteed aan start-ups. Franse en Nederlandse start-ups tonen interesse om uit te breiden in Nederland of Frankrijk. De Nederlandse ambassade in Parijs lanceerde daarom, in samenwerking met de Nederlandse programma’s DutchBasecamp en Start-Up Delta, een mentoren-netwerk. Nederlandse ondernemers in Frankrijk helpen daarbij start-ups in hun eerste stappen op de buitenlandse markt.

Lancering Nederlands-Frans mentorennetwerk voor start-ups (foto Bart Koetsier)

De samenwerking gaat door

Het Frans-Nederlands Economisch Jaar heeft de economische betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland verdiept en een impuls gegeven aan wederzijdse innovatie, investeringen en handel. Ook na afloop van het Frans-Nederlands Economisch Jaar, blijft de Nederlandse ambassade in Parijs zich inzetten voor het behartigen van de Nederlandse economische belangen in Frankrijk.

Meer weten? Neem contact op met Eric van Kooij, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Parijs.

%d bloggers liken dit: