Nantes print een high-tech huis: YHNOVA

YHNOVA, een experimenteel 3D project!

Onder begeleiding van professor Benoit Furet heeft de Universiteit in Nantes een specifieke Batiprint 3DTM Robot ontwikkeld, die dit huis laagje voor laagje ter plekke print. Een primeur in Europa!

Het lijkt wel of er met meringue (franse schuimpjes) gebouwd wordt!  Het printen van dit innovatieve huis is op 14 september gestart en trekt grote belangstelling !

Van polyurethaanschuim wordt de binnen -en  buitenmuur laag voor laag opgebouwd. Vervolgens wordt daartussen beton gespoten.  Met het speciaal ontwikkelde robotsysteem kunnen verschillende materialen en mengels gebruikt worden. In dit geval is gekozen voor polyrethaan en beton. Specifiek aan dit huis zijn de ronde vormen. Dankzij de behendigheid van de Robot kan op een betrekkelijk klein oppervlakte dit huis van 95m² aangepast worden aan zijn omgeving.

Het huis YHNOVA is ontworpen door het architectenbureau TICA en wordt in opdracht van de sociale woningbouw vereniging Nantes Métropole Habitat gebouwd. De kosten voor deze zeer goed geisoleerde geprinte woning liggen 20% lager ten opzichte van traditionele bouw. Gedurende 1 jaar wordt het huis getest via speciale sensoren. Vervolgens wordt het  huis verhuurd. Als het resultaat positief is gaat Nantes Metropole Habitat andere huurwoningen printen.

Voor meer informatie: NBSO Nantes – contact@nbso-nantes.fr

Annelies Dijkema – a.dijkema@nbso-nantes.fr