Frankrijk reserveert 56,3 miljard euro voor energietransitie, innovatie, omscholing en digitaal

Blog Innovatie Attaché Parijs

Het was één van de beloftes uit de verkiezigscampagne van President Emmanuel Macron. Op 25 september 2017 kondigde de Franse premier Edouard Philippe een groots vijfjarig investeringsprogramma aan van 56,3 milard euro, hij deed dit samen met de opsteller ervan, de econoom Jean Pisani-Ferry.

Het programma is gericht op vier prioriteiten
1. ecologietransitie (20 miljard euro)
2. bij- en omscholing en competenties (15 miljard)
3. innovatie en concurrentiekracht (13 milard)
4. de digitale revolutie binnen de overheid (9 miljard).


Innovatiecultuur en risico

Het idee achter het programma is dat de Franse staat weer risico durft te nemen, zoals dat in het verleden ook is gebeurd met de keuze voor kernenergie of de ontwikkeling van de Minitel. Maar sindsdien is de Franse staat erg korte-termijn gaan denken, vindt Pisani-Ferry, een uitzondering daarop is het Plan d’Investissements d’Avenir (PIA). Het idee is om de innovatiecultuur en het lange-termijn denken terug te halen…

View original post 697 woorden meer