Kansen in de Franse superjacht sector

IMG_3652

Na ineenstorting van zijn scheepsbouwindustrie in de jaren ‘90 is de scheepswerf van La Ciotat binnen twee decennia een van de wereldleiders in de superjacht reparatie en refit industrie geworden met een marktaandeel van 10%.

Met 36 gevestigde bedrijven op de werf, gespecialiseerd op bijna elk technisch gebied, een complete uitrusting van droogzetinstallaties en een grote droogdok, heeft de werf La Ciotat in 2016, 92 superjachten van meer dan 50 meter ontvangen.

Het Franse cluster heeft onlangs aangekondigd in de komende vier jaar 100 miljoen euro te willen investeren om haar refit capaciteit te vergroten naar jachten van meer dan 80 meter.

La Ciotat Shipyards gaat een nieuw platform van 40000 m2 voor megajachten creëren. Dit platform zal bediend worden door een bootlift van 4000 ton. De werkzaamheden zullen eind 2019 starten, de opening en ingebruikname is voor het eind van het jaar 2021 gepland.

De eerste stap van dit project is de selectie van lange termijn partners die hun activiteit in het Westelijk Middellandse Zeegebied in deze groeiende sector willen opzetten of ontwikkelen, en die in ruil voor een financiële contributie, een recht van vestiging van maximaal 35 jaar lang krijgen. Tevens zullen zij betrokken worden bij het concept en de aanpassingen van het project.

La Ciotat Shipyards heeft hiervoor 17 oktober een oproep tot indiening van projecten op hun website gepubliceerd die u hier in het Frans en hier in het Engels kunt downloaden. De sluitingsdatum is 2 februari 2018.

Tegelijkertijd lanceert La Ciotat Shipyards in de loop van 2018 de herstructurering en de commercialisering van een nieuwe zone van 12.000 m2 met bedrijfsruimte voor bedrijven uit de jachtsector. Deze bedrijven zullen profiteren van de nieuwe business die voortvloeit uit de ontwikkeling van de scheepswerf met de reparatie en refit van megajachten. De oplevering van de eerste bedrijfspanden is gepland voor 2019.

Hier liggen belangrijke kansen voor Nederlandse bouwers en toeleveranciers. Nederland heeft een zeer goede reputatie in de jachtbouwsector in Frankrijk, bedrijven staan bekend om kwaliteit, vakmanschap en innovatie.

Heeft u vragen over bovenstaande projecten, wilt u informatie over de sector jachtbouw en de reparatie en repair industrie of over zakendoen in Frankrijk in het algemeen, neem dan contact op met het NBSO Lyon, wij helpen u graag verder.

NBSO Lyon
Margareth Siertsema
E: margareth.siertsema@nbso-lyon.fr
T: + 33 (0)4 72 40 08 40