BESLUIT VLIEGVELD NANTES NADERT

Na jaren van discussie en felle politieke en juridische strijd, is woensdag het besluit over de start van een nieuw internationaal vliegveld Notre Dame des Landes (NDDL) bij Nantes een belangrijke stap dichterbij gekomen. Een driekoppige commissie heeft woensdag haar evaluatie van de 180 rechterlijke uitspraken, volksraadplegingen en adviezen rond het project overhandigd aan de minister president Edouard Philippe. Vervolgens neemt president Macron voor eind januari het besluit of Nantes een nieuw vliegveld krijgt of dat het huidige vliegveld Nantes Atlantique aanblijft en uitgebreid wordt.

Hoe dat oordeel ook uitvalt, er zijn kansen voor Nederlandse bedrijven.

 

kaart NDDL Atlantique

Locaties vliegvelden Nantes (© Commission Nationale du débat public)

Macron’s besluit zal grote gevolgen voor de economische ambities van de metropoolregio Nantes Saint-Nazaire. Het huidige vliegveld Nantes Atlantique aan de zuidwestkant van de stad groeit uit zijn jas en veel mogelijkheden voor verdere uitbreiding zijn er niet, zo zeggen de voorstanders van nieuwbouw. In 2016 verwerkte het vliegveld 5 miljoen passagiers op charter- en lijnvluchten, waaronder de drie dagelijkse vluchten naar Amsterdam.

KANSEN

Welk besluit Macron ook neemt in januari, of de voor- of de tegenstanders zullen ontevreden zijn. Voor ondernemers zullen er in beide gevallen kansen zijn.

Nieuwbouw, gedaan door een consortium onder leiding van de private partij Vinci, zal naar verwachting zoeken naar duurzame oplossingen om NDDL een vliegveld van de toekomst maken. Uitbreiding van de bestaande luchthaven Nantes Atlantique betekent dat kennis nodig is om een bestaand vliegveld een upgrade moet krijgen terwijl het volledig operationeel is.

Nieuwbouw op een locatie op 25 kilometer ten noordwesten van Nantes wordt begroot op 1 miljard euro en zou werkgelegenheid opleveren voor zo’n 3000 mensen. Het vliegveld zou in 2040 9 miljoen passagiers afhandelen. Voorstanders zien het als een noodzakelijke stap om de metropoolregio Nantes Saint-Nazaire een enorme boost te geven. Nieuwbouw betekent namelijk ook mogelijkheden voor stedelijke en economische ontwikkeling van het gebied tussen Nantes en NDDL. Voor het vervoer van en naar het vliegveld wordt gekeken naar spoorverbindingen. Bovendien ligt er geen aanvliegroute meer pal boven Nantes.

Tegenstanders van nieuwbouw wijzen erop dat herontwikkeling van het bestaande vliegveld zo’n 500 miljoen scheelt. Daarnaast zijn er milieubezwaren en vraagtekens rond de economische haalbaarheid. NDDL is gepland in een natuurgebied dat echter geen bescherming heeft onder het Natura2000-programma van de Europese Unie. Daarnaast kwamen bezwaren van de vertegenwoordigers van bedrijfsleven en overheden in de Vendée, de regio ten zuiden van Nantes, omdat het nieuwe vliegveld bij gunstige omstandigheden een uur langer rijden is dan naar Nantes Atlantique.

Een referendum dat in juni dit jaar werd gehouden, wees uit dat ruim 55% van de kiezers in de betrokken gemeenten voor nieuwbouw is.

Het NBSO Nantes werkt aan het dossier om Nederlandse partijen in beide gevallen te ondersteunen bij het vinden van opdrachten. Daarvoor werkt het samen met het NAG in Delft. Als u meer wilt weten, dan kunt u met ons contact opnemen.