AFBLAZEN NIEUWBOUW VLIEGVELD NANTES BETEKENT UPGRADE BESTAANDE LUCHTHAVENS

De plannen voor de bouw van een nieuw vliegveld bij Nantes zijn definitief van de baan. Volgens de Franse premier Edouard Philippe leidt het project tot zoveel verdeeldheid in de samenleving dat het daardoor niet houdbaar meer is. Het besluit van de regering betekent dat de bestaande vliegvelden in de regio een upgrade zullen krijgen.

kaart NDDL Atlantique

Met dit besluit maakt de Franse regering een einde aan het politieke hoofdpijndossier Notre-Dame-des-Landes, dat 50 jaar lang landelijke en lokale partijen heftig verdeelde. Voorstanders zagen Notre-Dame-des-Landes als een cruciaal onderdeel voor de verdere economische ontwikkeling van de regio Nantes Saint-Nazaire. Voor hen wogen de kosten ruimschoots op tegen de lasten.

De tegenstanders oordeelden dat het project te duur, te vervuilend en te ongewenst was. Boeren moesten van hun land, landings- en startbanen kwamen in natuurgebieden te liggen en de gewone man zou niets aan het prestigeproject hebben, stelden ze.

Meer dan 180 rechterlijke uitspraken zijn er de afgelopen decennia gedaan. Bij een referendum in 2016 sprak een comfortabele meerderheid van de bevolking van de regio Pays de la Loire zich uit vóór nieuwbouw.

Hoe langer opeenvolgende regeringen een definitief besluit uitstelden, hoe meer vraagtekens rond de economische haalbaarheid van nieuwbouw en de uitkomsten van milieu-effectrapportages. Ook hier stonden voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar, soms dwars door politieke voorkeuren heen.

Vorig jaar kwam er nog een nieuw gewicht bij op de balans: het signaal dat president Emmanuel Macron en zijn regering zouden afgeven als voorvechters van de klimaatafspraken in het kader van het milieuakkoord van Parijs. Paste dat wel bij groen licht voor een luchthaven voor cargo en vakantievluchten, al dan niet uitgevoerd door prijsstunters?

AeroportdeRennes

 

 

Het overgebleven alternatief is nu om de bestaande luchthaven Nantes Atlantique te moderniseren en  de capaciteit te vergroten. Premier Philippe heeft inmiddels aangekondigd dat ook het vliegveld bij de Bretonse stad Rennes mag rekenen op uitbreiding. Daarnaast mikt de regering op een verdere upgrade van de hogesnelheidsverbindingen tussen het westen van Frankrijk en de luchthavens bij Parijs.