Nederland sterk vertegenwoordigd op de JEC Composiet beurs in Parijs

JEC World 2018

Met meer dan honderd bezoekende bedrijven, instellingen en opleidingen, dertig exposanten en een Holland Paviljoen geïnitieerd door CompositesNL, heeft Nederland zich sterk gepresenteerd bij de Composietbeurs JEC World in Parijs, de grootste vakbeurs van Europa op dit gebied. Daarmee geeft de Nederlandse sector een duidelijk signaal af aan de Franse markt dat het kansen ziet in de composiet sector.

Dit jaar vond de beurs vond plaats van 6 tot 8 maart. En in navolging van de editie van 2018 zal er bij voldoende belangstelling opnieuw een Holland Paviljoen worden georganiseerd.

De JEC heeft zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot dé toonaangevende bijeenkomst voor composiet in Europa. Dit jaar telde de beurs 1,300 merken, waarvan 80% van buitenlandse bedrijven en 20% van Franse bedrijven afkomstig. Het aantal bezoekers dat dit jaar verwacht werd was 40 000, waarbij 78% afkomstig waren uit 113 verschillende landen.

Frédérique Mutel, CEO van JEC World: “JEC groep heeft in 20 jaar een winnende strategie ontwikkeld voor eindgebruikers die licht en tegelijkertijd sterk materiaal nodig hebben toepasbaar in uiteenlopende sectoren als luchtvaart en automotive maar ook bij de vervaardiging van drones, sport, vrijetijd bestedingen… ”

De successtory van de composietbeurs begon met de benoeming van Mutel in 1997 bij JEC Groupe, als organisator van evenementen, gewijd aan composieten.  Onder haar directie ontwikkelde de beurs JEC een toegevoegde waarde door het aanbod van de producten en diensten te koppelen en op internationaal niveau te netwerken.

JEC World draagt bij aan de ontwikkeling van deze branche op internationaal niveau. Naast Parijs organiseert JEC Groupe sinds 2008 een JEC Azië in Singapore en sinds 2012 JEC Amerika, dit jaar in Chicago.

CompositesNL

Nederland was sterk vertegenwoordigd op de beurs met meer dan 30 exposanten verdeeld over de 2 hallen.

In Hall 6 debuteerde branchevereniging CompositesNL met een Holland stand voor 9 exposanten in aanwezigheid van Bouke Veldman (directeur) en de net nieuw aangestelde Nienke Collee (Communicatie manager). Samen met CompositesNL was dit een uitstekende gelegenheid voor bedrijven om zich te presenteren op de beurs in Parijs, met positieve feedback.

CompositesNL.jpg

Le Tour de Composite 2018

Voorafgaand aan de beurs werd er net als voorgaande jaren een tweedaagse reis georganiseerd rond de nieuwste ontwikkelingen op compositiegebied georganiseerd naar Leuven (BE) en de beurs in Parijs. Dit op initiatief van de Nederlandse Kamer van Koophandel, het Enterprise Europe Network (EEN), WCCS en Compoworld Le Tour de Composities. Een dertigtal deelnemers namen daarnaast deel aan het matchmakingprogramma tijdens de beurs in Parijs.

 Netwerkcocktail aangeboden door de Nederlandse Ambassade in Parijs.

Voor het Economisch Cluster Frankrijk was het grote aantal Nederlandse bezoekende bedrijven dit jaar reden om op de stand van CompositesNL een netwerkcocktail aan te bieden voor Nederlandse en Franse spelers uit de composietsector uit Parijs, Pays de la Loire, Bretagne en Rhônes-Alpes.

In speeches van Marcus Kremers (CompositesNL), Dirk-Jan Nieuwenhuis, plaatsvervangend CdP Nederlandse Ambassade Parijs en Jeroen Heijs (Ministerie Economische Zaken en Klimaat, Directie Topsectoren en Industriebeleid) werd benadrukt welk belang de composietsector heeft voor het Nederlandse bedrijfsleven. Om dat belang te versterken, wezen de sprekers op de mogelijkheden voor ontwikkeling en samenwerking van deze sector in Frankrijk. Ze drongen aan op een nog sterkere aanwezigheid van Nederland op de beurs JEC Composites in 2019 en deelname aan de Composites Meetings die in 2019 in Nantes worden gehouden. Europa zal dan “Hôte d’honneur” zijn.

Terugkijken:

Enkele andere hoogtepunten voor Nederland op de beurs.

Fokker Aerostructures BV:  Arnt Offringa directeur onderzoek en ontwikkeling, heeft een demonstratie gegeven over “thermoplastic, composite aircraft demonstrator spoiler” info op de Podcast 

TenCate Advanced Composites toonde in de showroom op de JEC zijn meest recente ontwikkelingen in thermosets en de TenCate Cetex thermoplastic-based composietmaterialen en technologieën hoe de verschillende stadia in composietproductieproces, van technisch ontwerp tot einde levensduur recylcling. Meer info via deze link.

Airborne International, producent van composieten, deed twee interessante aankondigen op de beurs.

De eerste betrof een business partnership tussen Airborne en Sabic gaan een Digitaal Composites Manufacturing systeem ontwikkelen Meer info via deze link

Daarnaast kondigde Airborne de samenwerking aan met Plataine (USA) voor het ontwikkelen van geautomatiseerde oplossingen voor het samenstellen van kitting. Meer info via deze link 

Meer informatie : NBSO Nantes, contact@nbso-nantes.fr